Zero Trust is geen optie. Het is een noodzaak.

Zero Trust is geen optie maar een noodzaak
Je hoort het steeds vaker: “Wij doen aan Zero Trust.” Maar zodra we doorvragen, blijkt het meestal niet meer dan een MFA-app, misschien wat netwerksegmentatie of een firewall die al jaren dienstdoet. Bij Mr. Blocks noemen we dat geen Zero Trust. Dat willen we meer kwalificeren als ‘wishful thinking’. Zero Trust is geen optie maar een noodzaak.
“Bij ons valt toch niks te halen”
We horen het vaak:
“Wij zijn geen groot bedrijf, dus waarom zouden hackers het op ons hebben voorzien?”
“We gebruiken MFA, dus we zitten wel goed, toch?”
Maar dit zijn precies de denkfouten die zorgen dat organisaties kwetsbaar blijven. Tegenwoordig zijn cyberaanvallen geautomatiseerd, massaal en vooral goedkoop. Je bent heus niet het eerste bedrijf wat wordt geraakt door een aanval van een ‘scriptkiddie’.
Maar wat is dan Zero Trust? En waarom werkt het wél?
Zero Trust is niet iets wat je koopt door ergens een licentie af te sluiten. Het is een 100% fundamentele mindset met een hele simpele uitgangspositie.
Vertrouw niets. Verifieer alles. Altijd.
Of je als medewerker op kantoor zit, thuis of onderweg, waarbij we geen verschil maken tussen mobiel of een laptop, of je nu wel of niet gebruikmaakt van een VPN. Er wordt simpelweg geen vertrouwen meer gegeven. Iedere toegangspoging moet legitiem zijn én blijven.
Het draait vooral om:
- Identiteitscontrole (ver voorbij alleen MFA);
- Continue verificatie van gedrag en toestellen;
- Minimale toegangsrechten en alleen toegang tot wat écht nodig is;
- Segmentatie van netwerken en systemen;
- Automatisering van detectie en respons.
- Backup en disaster recovery.
Mr. Blocks, waarom is dit nú relevant?
De digitale omgeving veranderd nog steeds elke dag. Hybride werken is de norm. Cloudsystemen en de implementatie in organisaties groeien sneller dan security in veel gevallen meebeweegt. Cyberaanvallen worden steeds geraffineerder.
De klassieke perimeterbeveiliging “binnen is veilig, buiten is onveilig” is hopeloos ouderwets en compleet achterhaald. De perimeter ís er niet meer, die is verdwenen en komt nooit meer terug. Zero Trust is de enige realistische aanpak in deze nieuwe realiteit.
De valkuil: denken dat je er al bent
Veel organisaties denken dat ze “iets met Zero Trust” doen, omdat ze MFA hebben of bepaalde toegangscontroles. Maar Zero Trust is géén vinkje, het is niet iets wat je aan kunt zetten. Het is een strategie die continue aandacht vereist. Elke dag. Jaar in, jaar uit. De meeste organisaties die denken dat ze veilig zijn, zijn dat niet. Dat is het echte risico.
Waar begin je dan?
Bewustwording. Er is geen andere plek om te beginnen. Laat iedereen maar dan ook echt iedereen in je organisatie begrijpen dat toegang géén vanzelfsprekendheid is.
Én
De Zero Trust roadmap. Geef jezelf inzicht in wat je wel hebt geregeld, waar zitten de spreekwoordelijke gaten, kun je risico’s afbouwen? En nog wat meer…
Én
Maak DNA van Zero Trust. Vastgegoten in beleid én cultuur. Wij begrijpen als geen ander hoe belangrijk technologie is maar het is toch echt gedrag wat het verschil gaat maken.
Zero Trust is absoluut geen hype. Het is je vangnet voor lelijke situaties.
Zero Trust is dus niet bedoeld om innovatie binnen je organisatie te vertragen. Het zorgt ervoor om te kunnen blijven werken, groeien en innoveren. Want als je blijft denken dat “er niks te halen valt”, dan doe je precies dát wat aanvallers willen dat je doet.
Juist… Zelfvertrouwen zonder bewijs.
Durf je het aan om een meerjarenplan met actie en resultaat ‘in huis te halen’? En met volle verstand én vertrouwen? Dat dus.