Patch management – Efficiënte en Veilige Updates

Patch management
18 november 2022

Patch management is een proces waar op gecontroleerde beheerste wijze updates gemaakt worden. Patches zijn kleine programma’s die aanpassingen maken in bestaande programma’s of hardware. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Applicaties
  • Firewalls
  • Servers
  • Besturingssoftware

Het doel van een patch management is om zo efficiënt updaten van de werkomgeving zonder verstoringen te maken in het systeem.

Waarom patch management

Het is van belang om patch management uit te voeren binnen organisaties om meerdere redenen. Veiligheid is een groot onderdeel hiervan. Met patch management kunnen aanpassingen uitgevoerd worden die helpen met het verbeteren van beveiligingsmaatregelen binnen bepaalde software om zo risico’s te voorkomen. Het hoeft ook niet alleen maar “bug fixes” te zijn. Patch management kan ook uitgevoerd worden voor het toevoegen van nieuwe functies om zo een up-to-date applicatie aan te bieden.

Patchen bovenaan de prioriteitenlijst

In praktijk blijkt dat nog niet veel organisaties het belang van patch management inzien zelfs met de informatie dat de afgelopen jaren verspreidt is. Door de toename van malware en andere risico’s worden software steeds vaker gepatcht. Patch management is dus een onmisbare schakel voor een veilige IT omgeving. Het vereist een hoge prioriteit, een doordacht plan, nauwkeurigheid en consistentie.

Automated patch management

Zoals de naam al duidelijk maakt worden op automatische wijze patches uitgebracht. Dit kan op ingevoerde tijdsinterval door systeembeheerders toegevoegd worden om zo geautomatiseerd de IT omgeving up-to-date te houden. Dit heeft meerdere voordelen voor de organisatie zoals:

  • Elk apparaat en systeem blijft up-to-date
  • Houdt netwerken beter beveiligd
  • Goed overzicht van alle software en randapparatuur en hun status
  • Efficiënter en kost besparend

Patchen is niet altijd even makkelijk

Met medewerkers die vaker van huis werken kan het voor een organisatie niet altijd makkelijk zijn. In de praktijk gebeurt het regelmatig dat interne IT-afdelingen of medewerkers het overzicht kwijtraken, patches uitstellen of gewoon niet uitvoeren. Er zijn veel bedrijven waar het daarom ook niet altijd goed gaat. Meestal gaat het om mkb bedrijven. Hieronder 6 meest voorkomende redenen waarom patch management mis gaat:

  1. RMM-oplossingen zijn niet bekend bij het mkb.
  2. Veel software updatet niet automatisch; je moet dit zelf aan zetten.
  3. Geregeld zetten mensen de automatische updates weer uit, want die staan ingesteld op het verkeerde moment en dat vertraagt.
  4. Monitoring of de automatisch updates worden overgenomen ontbreekt, net als controle op alarmsignalen.
  5. Na installatie denken mensen vaak pas maanden later aan updates/
  6. Er is geen ICT-verantwoordelijke en geen bijbehorend beleid dat bovenstaande oorzaken kan voorkomen.

Patchen is een complex proces waar je meerdere IT systemen mee raakt. Zorg daarom dat je dit uitvoert op een terugkerend tijdstip met een duidelijk overzicht. Er kan ook altijd iets onverwachts gebeuren, wees daarom hierop voorbereid met een risicoplan. Na afloop is het altijd handig om een evaluatie te plegen om te kijken welke veranderingen er zijn gebeurd en of dit ook goed gebeurd is. Zo verklein je de risico’s die komen bij het uitvoeren van patches.

Mr. Blocks support en ondersteuning

Om van te voren transparant en duidelijk te zijn hanteert Mr. Blocks een all-in overeenkomst. Dit stelt ons in staat om de gehele automatisering te voorzien en kunnen wij de kwaliteit garanderen. Of het nu betrekking heeft op de lokale werkplek of de internetverbinding. Mr. Blocks levert geautomatiseerde patchondersteuning voor de meeste voorkomende third party applicaties waaronder Apple, Google, Java, Adobe, zip-tools en meer tot wel 300 applicaties. Geen zorgen meer of een applicatie wel stabiel draait en veilig genoeg is om in gebruik te nemen of in gebruik te houden. Profiteer van continu goedgekeurde updates.

Benieuwd hoe wij jou van dienst kunnen zijn?

Vul hier het contact formulier in en wij nemen
zo snel mogelijk contact met je op!

Support