Duurzaamheid en ICT

Duurzaam IT
31 mei 2023

Verduurzamen is een belangrijke trend geworden in de 21e eeuw. Met de toegenomen bewustwording van mensen over de kwetsbaarheid van de planeet beginnen we steeds meer te beseffen dat er gekozen moet worden voor een duurzame en milieuvriendelijke oplossing. Het is belangrijk dat ook de IT sector gaat denken aan hoe zij ecologisch verantwoordde keuzes kunnen maken.

Duurzaamheid als keuze in de ICT

De ICT sector maakt eenmaal gebruik van randapparatuur zoals smartphones, computers en servers. Helaas kunnen deze niet op een milieuvriendelijke wijze geproduceerd worden. Daardoor moet er anders gekeken worden naar hoe je als organisatie toch nog je ecologische voetafdruk achterlaat. Denk hierbij aan het energieverbruik, slim recyclen en het verstandig gebruikmaken van de ICT  om zo je impact op het milieu als organisatie te verminderen. Hieronder een paar tips om als organisatie door kleine dingen toch een grote impact te hebben op het milieu:

  • Papierloos kantoor, print alleen als het daadwerkelijk noodzakelijk is
  • Het is niet altijd duurzamer om zo lang mogelijk gebruik te maken van randapparaten. Nieuwe apparaten zijn vaak zuiniger en beter
  • Gebruik laptops, geen desktop. Voor een desktop zijn de meeste grondstoffen nodig en energie om deze te draaien. Ook met de nieuwe flexibele werk mogelijkheden (hybride werken) kan een laptop voldoende zijn om op locatie of van huis te werken
  • Recycle, gooi niet weg. Sommige randapparatuur is geschikt voor recyclen en mogelijk zijn er bedrijven die deze apparaten aannemen

Refurbished is een optie

Veel personen zien refurbished als tweedehands, dit is niet het geval. Refurbished, of gereviseerd, is een term die gegeven wordt aan producten die na gebruik gecontroleerd en als nodig gerepareerd zijn om zo hergebruikt te kunnen worden. Het grote verschil met tweedehands ligt hem hier dus in het controleren en repareren. Hierdoor geef je een laptop of smartphone een kans op een tweede leven. Zo worden deze producten niet weggegooid. Refurbished hardware zijn ook goedkoper om aan te schaffen dus help je het milieu en je bedrijf tegelijkertijd.

Werk in de Cloud

Overstappen naar de Cloud heeft niet alleen economische voordelen, ook ecologische. De hoeveelheid stroom dat nodig is om een server of datacenter draaiend te houden op locatie is zeer hoog. Je eigen server heeft continue stroom nodig en moet gekoeld worden. Overstappen naar de Cloud zou dan ook kost besparend zijn voor bedrijven. Het andere voordeel is dat je fysieke producten vervangt voor virtuele. Door over te stappen naar de Cloud gebruik je minder hardware en andere randapparaten waardoor je minder energie en materiaal verbruikt.

Laptops, geen desktop

Het energieverbruik van een laptop is 2.5 keer lager dan dat van een desktop pc. Laptops kosten ook minder grondstoffen en energie om te maken en te distribueren. Dit in combinatie met het hybride werken zou het een beter keuze zijn om voor laptops te kiezen in plaats van pc’s. Het is belangrijk voor een bedrijf om te kijken welke werkzaamheden verricht moeten worden en dan een passend apparaat te kiezen. Als er een duurzame keuze gemaakt moet worden welke apparaten aangeschaft moet worden voor je werknemers denk dan aan:

  • Is de aankoop echt nodig
  • Is refurbished een optie
  • Is het soort device passend en in de zuinigst mogelijke categorie

E-waste, het einde van elektronisch leven

Wat veel impact heeft op het verduurzamen is de omgang met randapparatuur wanneer deze aan het einde van hun leven zijn gekomen. Er kunnen altijd afspraken gemaakt worden wat er met deze apparaten gebeurd met de aanbieders, maar wanneer je toch met kapotte apparatuur komt te zitten zijn er verschillende opties om de ecologische impact te verminderen:

  • Repareren en hergebruik
  • Repareren en verkopen (refurbished)
  • Doneer gebruikte randapparatuur aan recycle locaties

Veel producten worden niet meer gebruikt en worden onnodig vernietigd. Door goed na te denken over wat er met apparaten moet gebeuren na hun levensduur kan er veel afval worden voorkomen. Daarom is het belangrijk om alle opties te overwegen voordat het wordt weggegooid.

Benieuwd hoe wij jou van dienst kunnen zijn?

Vul hier het contact formulier in en wij nemen
zo snel mogelijk contact met je op!

Support