Clouddienst

Cloud
30 november 2022

Als organisatie kun je snel en eenvoudig clouddiensten aanschaffen en direct aanbieden aan jouw medewerkers en klanten. De meeste clouddiensten kunnen direct online worden afgenomen, door bijvoorbeeld de betalingsgegevens middels een creditcard, PayPal of iDeal transactie. Je krijgt dan direct de beschikking over de volledige functionaliteit. Een simpel voorbeeld van een clouddienst waarmee 99% van de wereld werkt is het delen van bestanden via Microsoft OneDrive.

Een clouddienst is toegankelijk via standaard technologieën 

Clouddiensten zijn gebaseerd op standaard internettechnologieën. Dit heeft het voordeel dat ze overal en altijd kunnen worden gebruikt (meestal met behulp van een internetbrowser). De enige voorwaarde voor het gebruik van een clouddienst is het hebben van een verbinding met het internet.  

Een clouddienst is ontzettend schaalbaar  

Een clouddienst speelt automatisch in op de vraag van een klant: ICT-resources (capaciteit) kunnen namelijk automatisch gemakkelijk ‘opgeschaald’ en afgebouwd worden. Cloudcomputing levert dus maatwerk, omdat je als klant nooit te weinig of te veel capaciteit tot je beschikking hebt en dus ook nooit teveel betaalt. Voorbeelden van ICT-resources zijn reken- (CPU) en opslagcapaciteit. Schaalbaarheid is vooral interessant als jouw behoefte aan de clouddienst sterke pieken heeft.  

Clouddiensten en bijbehorende ICT-middelen (capaciteit) kunnen eenvoudig automatisch worden “opgeschaald” en “afgeschaald”. Het werken in de cloud biedt dus maatwerk. Er is nooit te weinig of te veel capaciteit beschikbaar, en dus betaal je ook niet te veel geld voor de diensten die je hebt afgenomen. Schaalbaarheid is vooral belangrijk wanneer de (tijdelijke) vraag naar clouddiensten vanuit jouw organisatie enorm stijgt. 

Bij een clouddienst betaal je alleen voor gebruik 

Bij clouddiensten, met name ‘publieke’ cloud varianten, betalen gebruikers alleen voor het gebruik van ICT-middelen en niet voor de aanschaf ervan. De aanschafkosten van ICT-middelen worden gedragen door de aanbieder van de dienst. Het gebruiken van clouddiensten brengt dus minimale investeringen vooraf met zich mee. En dat is wel zo fijn als je schaalbaarheid en flexibiliteit in je bedrijfsvoering nodig hebt.  

Bij een clouddienst worden ICT-resources gedeeld 

De ICT-middelen van de cloud aanbieder zijn vaak opgebouwd uit een principe waarin alle aangesloten klanten gekoppeld worden. Onder water maak je dus met alle andere klanten gebruik van de ICT-middelen van de aanbieder en deel je beschikbare resources met meerdere organisaties tegelijk (Engels: multi-tenancy).  

Soorten Clouddiensten 

Er zijn verschillende soorten clouddiensten. Van kant-en-klare toepassingen die je direct kunt gebruiken, tot omgevingen waarmee je zelf applicaties kunt ontwikkelen. Er zijn pakweg drie soorten clouddiensten:  

  • Software as a service (SaaS)
    De software (applicatie) staat onder volledige controle van de cloud provider. Onze klanten van deze clouddienst kunnen er wel gebruik van maken, maar kunnen deze over het algemeen niet wijzigen.
  • Platform as a service (PaaS)
    Deze laag biedt ICT-infrastructuur zoals servers, netwerken en opslagcapaciteit, maar ook besturingssystemen, databasebeheer en ontwikkeltools. Dit geeft onze klanten de vrijheid om hun eigen systemen en diensten te ontwikkelen.• Infrastructure as a service (IaaS)
    Deze laag levert alleen ICT-infrastructuur zoals servers, netwerken en opslagcapaciteit. Dit geeft onze klanten alle vrijheid om hun eigen systemen en diensten te implementeren, van de keuze van het besturingssysteem tot de aangeboden clouddiensten. 

Het belangrijkste verschil in de voorgenoemde soorten zit in de hoeveelheid werk die jij er als organisatie zelf nog aan hebt. 

Cloudmodellen 

Er bestaan bij Mr. Blocks drie primaire cloudmodellen: privaat, publiek en community.

Private cloud
Een private cloud is infrastructuur die exclusief voor één organisatie wordt beheerd. Deze cloud wordt beheerd door medewerkers van jouw organisatie of door Mr. Blocks. Private clouds worden ook wel ‘interne clouds’ of ‘on-premises clouds’ genoemd.

Publieke cloud
Een public cloud is een cloudinfrastructuur bedoeld voor het grote publiek (markt of branche). Aangezien dit een cloudprovider is, ben jij als klant van de cloudservice niet de eigenaar van de resources. Openbare clouds worden ook wel “externe clouds” of “multi-tenant clouds” genoemd. Mr. Blocks levert deze publieke cloud oplossingen middels een partnership met de cloudprovider.

Community cloud
Een community cloud ondersteunt een specifieke groep partners die samenwerken aan een doel, project of product. Community clouds worden beheerd door Mr. Blocks of een externe partij. Resources zijn eigendom van een of meer zakelijke partners of externe partijen.

Hybride cloud
Een hybride cloud bestaat uit twee of meer van bovenstaande modellen, die als aparte en unieke entiteiten blijven bestaan. Deze afzonderlijke entiteiten zijn met elkaar verbonden door gestandaardiseerde (open) of gepatenteerde (gesloten) technologieën die interoperabiliteit van gegevens en applicaties mogelijk maken.

Mr. Blocks heeft overeenkomsten gesloten met de toonaangevende leveranciers van Cloud oplossingen zoals Microsoft, N-Able, Sentinel en nog veel meer. Op basis van deze producten leveren wij diensten en kennis om jouw bedrijfsinformatisering met zorg, wil en gevoel volledig naar de Cloud te migreren. 

Benieuwd hoe wij jou van dienst kunnen zijn?

Vul hier het contact formulier in en wij nemen
zo snel mogelijk contact met je op!

Support