Cloud Governance: Platform People Process

Cloud Governance
31 mei 2023

Cloud governance is het proces waar de werkzaamheden en processen aangepast wordt op de nieuwe situatie in de Cloud. De transitie naar de nieuwe werkomgeving is een grote uitdaging voor bedrijven, omdat je niet alleen applicaties, maar je IT op een compleet nieuwe manier inzet. Deze nieuwe manier heeft daardoor invloed op je IT beheer, processen en mens. Cloud governance wordt daarom ook vaak opgesplitst in 3 onderdelen om te kijken wat die invloed precies is.

Platform

Veel applicaties binnen je bedrijf zullen vervangen, verplaatst of juist helemaal weggehaald worden. Hier kan je denken aan een applicaties zoals Word die van lokaal naar een Software-as-a-service (SaaS) product omgezet wordt. Omdat deze applicaties van vorm en locatie veranderen moet er ook rekening gehouden worden dat het beheer van deze applicaties wijzigt. Zo moet er gedacht worden aan beveiliging, mogelijke integraties en connectie.

People

Nie alleen maar de applicaties en beheer wordt beïnvloed. De mensen in je organisatie zullen ook de impact voelen van Cloud governance. De gewoontes die zij voorheen hadden moeten veranderen en de nieuwe werkwijze moet op de juiste manier toegepast en bijgehouden worden. Dit moet goed ondersteund worden vanuit het bedrijf om zo de Cloudmigratie goed te laten verlopen.

Process

De nieuwe processen binnen je bedrijf stuur je niet op dezelfde manier aan. In een cloud-driven organisatie moeten multifunctionele teams zelfstandig aan de slag. Er moeten goede afspraken gemaakt worden en zorgen dat de juiste mensen toegang hebben tot de juiste systemen.

Zorg voor een helder beeld

Als bedrijf is het belangrijk om een goed beeld te krijgen wat je precies wilt bereiken. Vanuit hier kan je bepalen wat er gedaan moet worden om over te stappen naar de Cloud. Wat zijn de wensen, de resultaten en focus die je wilt bereiken met het werken in de Cloud.

Reguleren van de Cloudomgeving

Het is belangrijk om je Cloudomgeving blijvend te reguleren met beleid en richtlijnen, zowel voor als na de transitie, omdat je hiermee bepaald hoe je organisatie de Cloudomgeving gebruikt en beheert. Denk hierbij aan de volgende vragen:

  • Wat proberen we te bereiken
  • Waar moet rekening mee gehouden worden
  • Wordt dat gedaan met onze processen
  • Zijn er verbeteringen, zo ja waar

Het governanceproces hoeft niet groot te veranderen, maar hiermee wordt er rekening gehouden met de impact en veranderingen die met zich mee komen. Zo wordt er ingespeeld op de drie-eenheid die hierboven vernoemd worden.

De voordelen van Cloud governance

  1. Duidelijke afspraken

Zoals hierboven vernoemd is het belangrijk om goede afspraken te maken. Hierdoor zorg je ervoor dat iedereen op dezelfde manier werkt in de Cloud. Zo heb je een duidelijk en stevig beleid voor alle werknemers binnen je organisatie. Tegelijkertijd krijg je ook direct een beter inzicht of er verbeteringen mogelijk zijn of niet.

  1. Kans op betere beveiliging en privacy

Door het goed opstellen van je Cloud governance zorg je ervoor dat iedereen weet waar de veranderingen zijn en hoe de processen verlopen. Hiermee verklein je de kans op een data lek en bescherm je de privacy van je klanten en medewerkers.

  1. Je Cloud omgeving wordt en hou je gebruiksvriendelijk

Wanneer de afspraken worden gemaakt over de inrichting van je Cloud omgeving weet iedereen waar de bestanden en data komen te staan. De nieuwe functionaliteiten en de mogelijke veranderingen van applicaties worden gedocumenteerd om zo je werknemers genoeg informatie aan te bieden.

  1. Bestandsbeveiliging

Medewerkers binnen je organisatie kunnen specifiek toegewezen worden of zij toegang krijgen tot bestanden of data. Hiermee voorkom je dat belangrijke data mogelijk per ongeluk aangepast of verwijderd wordt. Zo verklein je de kans dat de informatie fout aangepast of verloren gaat.

Overschakelen naar de Cloud met Mr. Blocks

Mr. Blocks zorgt voor een volledige ondersteuning wanneer je wilt overstappen naar de Cloud. Blijf up-to-date met de nieuwste applicaties, beheer je bestanden van elke locatie, wees optimaal beveiligd met de Mr. Blocks services en nog veel meer. Mr. Blocks gelooft in Zakelijke Vriendschappen. Onze mensen en de klant vormen samen het fundament hiervan. Zorgen dat je elkaar écht kent, weet wat er speelt en écht weet waar de behoefte ligt. Dát brengt je verder!

Benieuwd hoe wij jou van dienst kunnen zijn met Cloud governance?

Vul hier het contact formulier in en wij nemen
zo snel mogelijk contact met je op!

Support