Multi-factor authenticatie

Multi-factor authenticatie
18 november 2022

Multi-factor authenticatie, oftewel MFA, is een methode waar gebruikers meerdere stappen succesvol moeten doorlopen om toegang te krijgen. Denk hierbij aan het invullen van een gebruikersnaam en wachtwoord met daarna een code via een sms-code of een app op je telefoon.

Multi-factor authenticatie factoren

Er zijn verschillende factoren die de gebruiker moet invoeren om toegang te krijgen. Deze authenticatiefactoren kunnen ingedeeld worden in verschillende categorieën met de meeste voorkomende:

  1. Singlefactor authenticatie; iedereen maakt er op dit moment gebruik van; een gebruikersnaam en wachtwoord.
  2. Biometrische gegevens; denk hierbij aan gezichtsherkenning of vingerafdruk. Deze methode wordt door steeds meer mensen gebruikt, omdat deze beveiliging vaak gebruikt wordt door mobiele telefoons.
  3. Single-use passwords; Hier kan je denken aan eenmalige wachtwoorden verzonden via een sms of e-mail die voor een gelimiteerde tijd bruikbaar is. Microsoft Authenticator-app is een goed voorbeeld hiervan. Vaak kan na het correct invoeren van dit wachtwoord het apparaat als “vertrouwd” gezien worden.

Waarom Multi-factor authenticatie

  • Je bent beter beveiligd
  • Sneller maken van het aanmeldingsprocedure
  • Essentiele veiligheidsmaatregel voor het groeiend gebruik van Cloudapplicaties

Cloud computing en Multi Factor Authenticatie

Veel bedrijven en organisaties stappen over van lokaal naar Microsoft 365. Het gevolg van het overstappen naar de Cloud-gebaseerde software is dat er meer en meer hoeveelheid gevoelige data en gegevens in de Cloud komen te staan. Het veiligheidsrisico zal toenemen doordat gebruikers toegang hebben tot deze gegevens buiten de bedrijfsnetwerken. Met MFA kan je met extra beveiligingsstappen deze risico’s tegengaan. Zo weet je zeker dat de juiste gebruikers toegang krijgen tot de juiste gegevens.

MFA maakt inloggen sneller, niet moeilijker

Veel mensen denken dat de extra stappen van MFA het inloggen juist langer, moeilijker en ingewikkelder maakt. Met de implementatie van MFA kan een organisatie geavanceerde aanmelding opties gebruiken. Hierdoor kunnen gebruikers buiten het bedrijfsnetwerk net zo snel, of juist sneller, inloggen met een verbeterde beveiliging dan voorheen.

MFA implementeren

Voordat je begint aan het overstappen naar een MFA moet er goed nagedacht worden over een paar dingen. Er moet duidelijkheid zijn wat er precies beschermt moet worden en welke MFA technologie het beste bij deze data past. Werknemers zullen ook op de hoogte moeten gehouden worden. MFA ondersteund en beschermt namelijk hun accounts en gegevens evenals het bedrijf. Alhoewel MFA een extra stap kan zijn, kan deze makkelijker gemaakt worden voor werknemers of andere gebruikers. Het gebruik van Microsoft Authenticator-app is daarom ook populair binnen organisaties, omdat gebruikers niet vereist zijn om hun persoonlijke apparaten te overhandigen. Het gebruik van deze applicatie is ook eenvoudig en toegankelijk voor veel gebruikers.

Zorg voor een back-up plan

Het is mogelijk dat legitieme gebruikers een fout maken en hun aanmeldingen verkeerd doen of een beveiligingssleutel verloren gaat. Wanneer dit voorkomt moet er een ondersteuningsplan zijn om dit zo soepel en snel opgelost te krijgen. De gebruiker moet ook op een andere manier verbonden worden om zo weer aan het werk te kunnen. Denk hierbij aan een alternatieve inlogmethode.

Mr. Blocks authenticatie

Wij geloven ook in een goed beveiligd netwerk. Mr. Blocks zorgt ervoor dat er bij diefstal niet ingelogd kan worden. Met onze transparante en duidelijke handelingen zorgen wij voor een volledige ondersteuning en onderhoudt op locatie. Zo wordt er kwaliteit gegarandeerd, snelle oplossingen gevonden en blijft de beveiliging uit de handen van hackers.

Benieuwd hoe wij jou van dienst kunnen zijn?

Vul hier het contact formulier in en wij nemen
zo snel mogelijk contact met je op!

Support